Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
Portada > elportaldelavila > El Molí del Salt

El jaciment prehistòric del Molí del Salt, un indret clau per conèixer els nostres orígens

El jaciment prehistòric del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet, amaga milers d’anys d’història que, poc a poc, van sortint a la llum. Les excavacions van iniciar-se el 1999, comandades pel Dr. Manuel Vaquero, de l’Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social (IPHES), format per la Universitat Rovira i Virgili, la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet.


D’aleshores ençà, hi han aparegut nombrosos vestigis que revelen que la zona del Molí del Salt va ser habitada, de forma periòdica, per grups d'humans caçadors i recol•lectors entre els anys 15.000 i 10.000 aC. Entre les importants troballes en aquest indret, destaquen una dent de llet corresponent a una criatura que va viure fa uns 13.000 anys, una dotzena de plaques de pedra gravades amb figures d'animals, com ara cérvols o cavalls, i quatre fogars, unes estructures on fa entre 13.000 i 14.000 anys es van cunar animals per al consum humà.


Les troballes que, any rere any, van descobrint-se en aquest jaciment el converteixen en un indret clau a Catalunya per conèixer noves dades sobre la vida dels nostres avantpassats més llunyans.

L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet vetlla per tal que les excavacions al Molí del Salt continuïn any rere any, mitjançant la recerca de recursos en l’àmbit privat que ajudin a sufragar-ne les investigacions.
IPHES, Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social
Reportatge a la revista internacional Journal of Archaeological Science
Fotografia: Jordi Mestres, IPHES
Text: Enric Alfonso