Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
Portada > elportaldelavila > El municipi

El municipi

   

Benvinguts a Vimbodí


La gent és el principal patrimoni de Vimbodí i Poblet, un municipi que gaudeix de molts i diversos atractius: paisatges espectaculars, tradició i cultura, un patrimoni d’abast mundial, espais per a la calma, un teixit associatiu d’allò més dinàmic, una gastronomia d’alçada...


Pel que fa al patrimoni monumental, el màxim exponent n’és el Monestir de Poblet, un conjunt arquitectònic estretament lligat a la història de Catalunya i declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. El monestir, pertanyent al municipi de Vimbodí i Poblet, i situat a 4 km de la vila, és un focus cultural, religiós i turístic de primer ordre, que acull anualment reconeguts festivals de música i altres esdeveniments socials. Dins l’apartat cultural, cal ressaltar també el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, on s’hi exhibeixen peces antigues i es mostra el singular procés de fabricació del vidre bufat, una activitat que tanta fama va donar a la localitat durant la primera meitat del segle XX. L’església parroquial de la Transfiguració del Senyor, construïda pels abats de Poblet en època del Cister, l’ermita de la Mare de Déu dels Torrents, copatrona de la vila, i els castells de Milmanda i de Riudabella són altres elements destacats del ric patrimoni arquitectònic i artístic de la localitat.

De l’apartat de natura, cal destacar el Bosc de Poblet i de les Muntanyes de Prades, una zona catalogada dins el pla especial de zones d’interès natural (PEIN) i inclosa en gran part dins del terme municipal de Vimbodí i Poblet. Aquesta mateixa zona es preveu incloure en el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, la creació del qual està actualment en tràmit. A la zona abunden indrets plens d’atractiu, adients per a la pràctica de l’excursionisme i BTT en espais de gran bellesa.


Tot plegat és molt a l’abast: el municipi està excel•lentment comunicat per carretera, autopista i ferrocarril, i és a poc més d’una hora de la ciutat de Barcelona i a tres quarts d’hora de la Costa Daurada i de les capitals de Tarragona i de Lleida.


Gràcies a aquestes bones comunicacions i a una rica oferta monumental i natural, la comarca a la qual pertany Vimbodí i Poblet, la Conca de Barberà, es troba immersa en un procés de creixement turístic sense precedents, avalat per l’èxit de la marca turística de la Ruta del Cister, creada el 1989. L’auge del turisme rural d’interior ha propiciat la recuperació i explotació de recursos turístics i la implantació d’establiments del sector, un fet que es preveu consolidar en el futur en una comarca que sorprèn a qui la visita per primera vegada.Situació geogràfica


El municipi de Vimbodí i Poblet (1.000 habitants) està situat al sud-oest de la Conca de Barberà, a les comarques de Tarragona. Limita amb les comarques de les Garrigues (Lleida) i del Baix Camp. El terme municipal té 65,8 km quadrats i s’estén pels vessants septentrionals de les Muntanyes de Prades. La vila està situada a una altitud de 486 metres. Vimbodí i Poblet comprèn, a més, el Monestir de Poblet i les antigues granges de l’abadia: Riudabella, Milmanda, Castellfollit, la Pena, el Tillar i Mitjana.

Comunicacions

Vimbodí i Poblet està excel•lentment comunicat. Se situa vora la carretera N-240 (Tarragona a Lleida i Sant Sebastià) i diverses carreteres secundàries el comuniquen amb les comarques veïnes. L’autopista AP-2, que comunica Barcelona amb Lleida i Saragossa, travessa el terme municipal. Les sortides més properes de l’AP-2 estan situades a Montblanc (10 km, direcció Barcelona) i l’Albi/Vinaixa (10 km, direcció Lleida). La via fèrria Tarragona-Lleida travessa la localitat, on hi ha un baixador de Renfe.


Distàncies per carretera, en quilòmetres, des de la vila de Vimbodí:

Monestir de Poblet 4
Montblanc 10
Prades 18
Valls 27
Santes Creus 27
Reus 40
Tarragona 48
Lleida 49
Salou 50
Barcelona 115
Girona 215
Castelló 225
Madrid 525


Clima

La seva situació al peu de les Muntanyes de Prades atorga a Vimbodí i Poblet un clima característic, a mig camí entre el clima continental i rigorós de la plana de Lleida i el més humit i suau de la Costa Daurada. La temperatura mitjana anual és de 13,2 ºC i la precicipacuó mitjana anual se situa entre els 550 i els 600 mm.


Serveis


El municipi disposa de consultori mèdic, ATS, farmàcia, quiosc-llibreria, comerços d’alimentació, roba i regals, bars i restaurants, perruqueries, allotjament rural, caixes d’estalvi amb caixer automàtic, oficina de correus, cinema, biblioteca, piscina municipal, pavelló poliesportiu municipal, llar d’infants, escola de primària, parròquia, jutjat de pau, línia d’autobusos Lleida-Tarragona i Lleida-Barcelona, baixador de Renfe, taxi, tallers de reparació de vehicles i oficina de turisme (Poblet), entre altres serveis.


A la capital de la comarca, Montblanc (10 Km), hi ha centre d’assistència primària, bombers, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i gasolinera. A l’Espluga de Francolí (6 Km) també hi ha centre d’assistència primària. En aquesta localitat i a Vinaixa (7 Km) hi ha també gasolinera. L’hospital més proper és a Valls (27 Km).


Economia

L’activitat econòmica bàsica dels habitants de Vimbodí se centra en el sector dels serveis i l’agricultura, al mateix municipi, i la indústria, que es localitza principalment en localitats com Montblanc o Valls. El turisme hi juga també un paper destacat gràcies al Monestir de Poblet, al voltant del qual s’ubiquen nombrosos establiments de restauració i allotjament, el més recent dels quals és l’Hostatgeria del monestir. Pel que fa a les terres de conreu, ocupen aproximadament un 30% del terme municipal de Vimbodí. Hi predominen la vinya (amb grans extensions conreades principalment per les empreses vitivinícoles Torres i Codorniu), els noguers, les oliveres, els cereals, els avellaners i els ametllers. Al municipi existeixen petites empreses de construcció, tèxtils i d’artesania, fusters, ferrers i electricistes, a més de comerços d’alimentació i diversos establiments de restauració i turisme, entre altres serveis.CANVI DE NOM

L’any 2006, la Generalitat va aprovar el canvi de nom del municipi, que va passar a ser Vimbodí i Poblet, per tal d’oficialitzar la vinculació històrica i administrativa entre els dos principals nuclis del terme municipal: Vimbodí (la vila) i Poblet (el monestir).


El canvi de nom va suposar un punt d'inflexió en la relació entre els dos nuclis, ja de per si fluïda, però que es va anar traduint en diferents formes de col·laboració i sinergies positives per ambdós. Un dels màxims exponents d'aquesta relació, es va veure palesat el 2012 amb la inauguració del primer tram de la carretera que uneix Vimbodí amb Poblet, un projecte molt reivindicat.
La realitat actual, després de 6 anys des del canvi de nom, reflecteix un clima d'orgull entre el vimbodinencs per la pertinença al municipi d'aquest patrimoni mundial de la humanitat; un factor que converteix Vimbodí i Poblet en integrant d'un grup de pobles molt exclusiu. Alhora des de la vila s'estan establint mecanismes per nodrir-se dels quasi 150.000 visitants anuals que passen per Poblet.
El Pla Especial de Poblet (eina de planejament urbanístic), les col·laboracions entre el Museu i Forn del Vidre i el monestir, projectes d'inversió leader per l'entorn del monestir de titularitat municipal, les noves fases de la carretera, la col·laboració en els festivals de música,... són inciatives que s'estan abordant conjuntament entre Vimbodí i Poblet; conscents del potencial que s'assoleix al treballar conjuntament amb un mateix objectiu.Text de: Enric Alfonso