Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions

Antics molins fariners

El molí fariner formava part de les poques indústries artesanes complementàries del sistema pagès català. El molí se situava a la vora d'un curs d'aigua suficient, en un indret on hi hagués un desnivell per obtenir un salt que li proporcionés l'energia per fer moure les moles.

Als molins de les nostres contrades calia una resclosa que permetia desviar l'aigua per un canal -rec o sèquia- fins a la bassa. Aquesta servia per a aconseguir una regularitat en la pressió de l'aigua que cau sobre el rodet i també per assegurar l'abastament en períodes de sequera. El molí fariner atenia la molta de gra de les pagesies del seu entorn.

Al llarg del riu Francolí s'han localitzat uns 550 molins fariners en un recorregut de 1.500 quilòmetres de depressions ideogràfiques.  El riu Francolí neix a la Font Major de l'Espluga de Francolí. Al lloc se li uneix el riu Milans  que baixa de Vilanova de Prades amb el nom de barranc Villaescusa, i segueix per sota de Vallclara i Vimbodí, amb un total aproximat d'uns 11,500 quilòmetres de recorregut fins el lloc refereit d'unió.

Dins del municipi de Vimbodí i Poblet hi trobem 5 molins  fariners: el molí de la Vila, el molí del Duch, el molí del Manau, el molí de Poblet i el molí del Salt aquest darrer actualment restaurant i convertit en allotjament turístic. I un molí d'oli.


Imatge: Molí del Salt.