Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
Portada > quefer > Monestir de Poblet

El monestir de Poblet, la joia del Cister

 

El monestir de Santa Maria de Poblet, Monument Nacional declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991, es troba situat dins del terme municipal de Vimbodí i Poblet, a 4 km de la vila en direcció sud-oest.

 

Constitueix un impressionant conjunt arquitectònic que es compta entre els monuments monàstics més importants d’Europa. El monestir cistercenc (www.poblet.cat), construit a partir de 1150 i que combina diferents estils arquitectònics, conté les despulles dels reis catalano-aragonesos. La visita guiada a Poblet inclou l’església major, el claustre major, el refetor, la cuina, el menjador, la biblioteca, el museu de la restauració, la sala capitular, el celler, la sacristia i el palau reial, entre altres dependències. Actualment viuen a Poblet una trentena de monjos.

 

El monestir de Poblet és un dels tres grans monestirs catalans del Cister, juntament amb el de Santes Creus (Alt Camp) i el de Vallbona de les Monges (Urgell). Tots tres configuren la Ruta del Cister, una marca turística creada el 1989 a l’entorn de l’històric itinerari cistercenc.El marc natural del monestir el constitueixen el bosc i la vall de Poblet, espais de protecció especial inclosos en el pla d’espais d’interès natural (PEIN) i regulats per lleis del Parlament de Catalunya. Aquesta zona conté una vegetació molt variada i frondosa: pins blancs, negrals, cedres, avets, alzines, roures, rebolls, castanyers, oms, xiprers, cerveres, arboços, plantes aromatiques... Pel que fa a la fauna, hi podem trobar àligues, cabirols, porcs senglars, mussols, pica-soques, esquirols, conills, llebres, guineus...

 

Text: Enric Alfonso